OTVORENA IZLOŽBA ĆILIMA IDEJE SOMBORACA I PIROĆANACA - Pirotski oglasi

Pirotski oglasi

Danas poseta:8379

loading...
Br. 17436 / 10.03.2015.

OTVORENA IZLOŽBA ĆILIMA IDEJE SOMBORACA I PIROĆANACA

Neobičan dan za Piroćance, za Somborce, drage goste iz Australije!. U osnovi svega su ćilimi iz dva kraja , na obodima Srbije, Pirotski i Staparski , začinjeni motivima jednog od najstarijih naroda, Aboridžinima iz daleke Australije. Sam naziv Izložbe mnogo govori ,,Bogatstvo duha,, slike australijskih umetnika Aboridžin Organizatori izložbe su Ambasada Australije u Srbiji i Opština Pirot u saradnji sa Galerijom “Čedomir Krstić” i Udruženjem za negovanje i očuvanje starih i umetničkih zanata “Grlica”, Gradom Somborom, NALED-om i Etno mrežom.
Brojne goste pozdravila je Slavica Ćirić, direktorka Zadruge ,,Damsko srce,,
U duhu vrednosti koje traju, Ženska pevačka grupa Doma kulture izvela je nekoliko izvornih melodija..
Izložba ima dodatni značaj , s obzirom na potpisani sporazum o saradnji između Opštine Pirot i Grada Sombora uz pokroviteljstvo Ambasade Australije na revitalizaciji ćilimarstva, a u cilju razmene iskustava u izradi i očuvanju motiva pirotskog i staparskog ćilima.
Mr.Vladan Vasić, predsednik Opštine , zahvalio je svima koji su razumeli značaj Pirotskog i Staparskog ćilima, sve one koji su približili ne samo Sombor i Pirot, već i poslali poruku o istorijskim vrednostima ćilima , ali i uspostavili vezu sa jednom izuzetnom zemljom , geografski dalekom, ali nama, izuzetno bliskom.
Nemanja Sarač, gradski većnik za kulturu, zahvalio je Pirotu za uspostavljenu saradnju, za svesrdnu pomoć koju su zaposlene u zadruzi damosko srce, učinile , dolascima u Sombor , kako bi pokazale tehniku tkanja Pirotskog žilima!
Nemerljiv doprinos da se uspostave veze izmedju Pirota i Sombora ,tkalja ćilima iz dva kraja Srbije, aktivno učešće Ambasade Australije u Beogradu u ovom Projektu, dala je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj . Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno Mreže bila je ideolog svega i najzaslužnija za uspostavljenu saradnju . I danas i ranije!
Njena Ekselencija Dzulija Fini, ambasadorka Australije u Srbiji koja je svečano otvorila izložbu pokazala je veliko interesovanje za dalju saradnju dva grada , rekavši da je njena zemlja daleko, ali da će u svakom trenutku kada je to dobro za Srbiju, biti uz ljude koji ovde žive. Izrazila je oduševjenje svim što je danas videla u Pirotu, zahvaljujući NALED- u i predstavnicima lokalnih samouprava Sombora i Pirota.
  • Ime:Lika Pejcic
  • Adresa:Partizanska 25
  • Telefoni:0637049298
  • E-Mail:

Podeli oglas

 

loading...

Loading...